Reageren op plek voor openbare laadpalen

Gepubliceerd op: donderdag 24 maart 2022 | 11:01

In Ede neemt het aantal elektrische auto’s steeds sneller toe. Dat is een goede zaak. Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit, geeft minder geluidsoverlast en veroorzaakt minder CO2-uitstoot. Daarom stimuleert de gemeente elektrisch vervoer en werkt aan snelle uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Op dit moment heeft Ede zo’n 350 openbare laadpunten. Naar verwachting zijn er tot 2030 in totaal 3.000 nodig.

Plankaart
Gemeente Ede heeft een digitale plankaart met mogelijke plekken voor openbare laadpalen laten maken. Inwoners kunnen van 23 maart tot en met 13 april digitaal aangeven of zij het eens zijn met deze plekken. Ook kunnen zij een suggestie doen voor een andere locatie. Zo kan het plaatsen van de laadpalen efficiënter gebeuren. Ook kan de sterke groei van het aantal elektrische auto’s beter worden bijgehouden. Het gaat om laadpalen die nodig zijn tot en met 2025. Die worden niet in één keer geplaatst, dit gebeurt pas als ze nodig zijn in de komende vier jaar. De kaart is te vinden op: https://www.ede-natuurlijk.nl/duurzaamvervoer 

Wat doen we met de reacties?
Per locatie wordt gekeken welke reacties binnenkomen. De kaart wordt aangepast als er goede argumenten voor zijn. Inwoners kunnen via dezelfde link vanaf 26 april 2022 de reactie van de gemeente lezen en zien of de locatie gewijzigd is.

Niet op eigen terrein
Openbare laadpalen zijn bedoeld voor inwoners en bezoekers die niet op eigen terrein kunnen parkeren. En daarom aangewezen zijn op de openbare weg voor het opladen van hun auto.  De gemeente wil elektrische voertuigen zoveel mogelijk laten opladen op eigen terrein. Dit is voor alle partijen goedkoper en voorkomt dat er teveel laadpalen in de openbare ruimte komen.

2030
In het regeerakkoord is opgenomen dat vanaf 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s geen uitlaatgassen meer mogen uitstoten. In 2025 rijden naar verwachting bijna 8.000 elektrische personenauto’s in Ede. Daarnaast neemt ook het aantal elektrische bestelbussen en andere elektrische voertuigen toe. Het is dan ook belangrijk dat het netwerk van openbare laadpalen meegroeit met het aantal elektrische auto’s.

Ede Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Ede Business Plaza is om ondernemers uit de regio Ede een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL